Yemen Di Landa Banjir Besar, Minta Bantuan Antarabangsa

ADEN, Yaman, 15 Okt (Xinhua) – Banjir dan tanah runtuh yang dicetuskan oleh ribut tropika Luban terus melanda wilayah timur Yaman di Al-Mahra pada hari Isnin, kata sumber rasmi media antarabangsa.

Seluruh wilayah masih diancam oleh taufan Luban dengan banyak rumah yang rosak akibat banjir kilat dan angin kencang, kata pihak berkuasa Al-Mahra.

Hujan lebat dan angin kuat masih memukul banyak kawasan di wilayah itu, membawa banjir kilat yang membanjiri sejumlah kampung.

Kem pemindahan sementara yang ditubuhkan di sekolah menerima banyak orang yang terjejas akibat banjir.

Satu lagi sumber dari jabatan kesihatan Al-Mahra mengatakan empat orang hilang dan 33 cedera, manakala lebih daripada 350 keluarga telah diselamatkan dari rumah mereka dan berpindah ke sekolah dan tempat perlindungan.

Stesen janakuasa elektrik dan kemudahan komunikasi lain di seluruh wilayah masih tidak berfungsi.

Sementara itu, Rageh Bakrit, gabenor Al-Mahra, berkata sekitar 50 keluarga masih terperangkap di atas bumbung oleh air bah.

“Keadaan ini terlalu berbahaya dan kami memerlukan tindak balas yang cepat dari angkatan udara untuk menyelamatkan keluarga yang dikepung oleh banjir kilat,” katanya dalam satu kenyataan dalam talian.

Menggambarkan wilayahnya sebagai kawasan bencana, gabenor Yemeni mengisytiharkan keadaan kecemasan, dan merayu kepada organisasi bantuan dan penderma Arab dan antarabangsa untuk mengambil tindakan segera.

Ribut tropika Luban mula membadai pantai timur Yemen dan Oman sejak Ahad, dengan angin sehingga 110 km sejam.

Wilayah Yemen timur, termasuk Al-Mahra, dikawal oleh kerajaan Presiden Yemeni, Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Yemen, masih dibelenggu dengan perang saudara sejak pemberontak Syiah Houthi yang disokong Iran menakluk banyak negeri dengan kekerasan tenteranya dan merampas semua wilayah utara, termasuk ibukota Sanaa, pada tahun 2014.

Perang saudara di antara Houthis yang disokong Iran dan kerajaan Yemen yang disokong oleh Saudi baru-baru ini memasuki tahun keempatnya, memburukkan penderitaan rakyatnya dan merupakan krisis kemanusiaan terburuk di dunia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *