[VIDEO] Tepukan Kuat Buat Anwar Semasa Angkat Sumpah Sebagai MP Port Dickson

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengangkat sumpah sebagai anggota parlimen Port Dickson di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berbuat demikian pada pukul 10.04 pagi tadi di hadapan Speaker Datuk Mohamad Ariff Md Yusof.

Ia merupakan aturan urusan mesyuarat pertama bagi sidang hari ini sebelum sesi soal jawab lisan.

Anggota Parlimen yang hadir memberi tepukan apabila namanya dipanggil untuk mengangkat sumpah dan juga ketika acara itu selesai.

Beliau dilihat duduk di kedudukan anggota parlimen senior, iaitu di barisan depan, antara Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang dan Presiden Parti Warisan Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Timbalan perdana menteri yang juga isterinya Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail menyatakan kegembiraannya dengan kembalinya Anwar ke Dewan Rakyat selepas menurutnya dinafikan hak untuk menjadi anggota parlimen.

“Alhamdulillah, gembira (kerana) sebelum ini dia dinafikan hak untuk bertanding dan kini kembali ke Parlimen selepas mendapat pengampunan atas asasĀ miscarriage of justice(ketidakadilan ketara),” katanya.

Upacara itu diadakan dua hari selepas presiden PKR itu menang dalam PRK Port Dickson dua hari lalu dengan majoriti besar dengan memperoleh 31,016 undi mengatasi pencabar terdekatnya Mohd Nazari Mokhtar dari PAS (7,456 undi).

Anwar yang sebelum ini menjalani hukuman penjara selepas disabitkan dalam kesalahan liwat kembali layak untuk menjadi anggota parlimen selepas mendapat pengampunan penuh daripada Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V pada 16 Mei lalu.

Sumber: Malaysiakini

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *