Ulama Tersohor Indonesia, Kiyai Haji Arifin Ilham Telah Kembali Ke Rahmatullah..

Mendapat khabar perginya Almarhum Kiyai Haji Arifin Ilham dari paparan Instagram anaknya @alvin_411 sebentar tadi… semoga Allah menempatkan beliau bersama para solihin. Dikurniakan kebahagian di syurga buat selamanya.

Sebuah laman media sosial melaporkan bahawa Ust Arifin Ilham menghembuskan nafas terakhirnya pada jam 23.20 di sebuah hospital di Pulau Pinang, Malaysia.

Beliau yang sebelum ini pernah mendapatkan rawatan di hospital di P. Pinang ternyata seorang DAIE yang terus berdakwah hingga ke hujung nyawa.

Posting terakhir beliau di laman sosial adalah tentang  SAKARATUL M4UT…. Allahu Robbi, apakah beliau sudah mencium bau malaikat Izrail yang mengekorinya?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bang Muhammad Arifin Ilham (@kh_m_arifin_ilham) on

SEDEKAH DI BULAN ROMADHON 70 KALI LIPAT

Assalaamu alaikum wa rahmatullahi wa barkaatuhu.

Diluar Ramadhon, sedekah kita kali minimal 700 X istimewanya bulan Ramadhon X 70 kali lagi, Allahu akbar.

Simaklah Kalam Allah ini dg iman, “ Perumpamaan orang yg menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yg menumbuhkan tujuh tangkai, pada setiap tangkai ada seratus biji. Allah melipat gandakan bagi siapa yg Dia kehendaki, dan Allah Mahaluas, Maha Mengetahui” (QS Al-Baqarah 261)

Rasulullah bersabda, “Barangsiapa yang membangun masjid karena Allah, walaupun sekecil sarang burung atau lebih kecil lagi, niscaya Allah akan bangunkan baginya rumah di dalam SyurgaNya” (HR Ibnu Majah). “Bersegeralah bersedekah, karena bala tidak pernah mendahului sedekah”

(HR Thabrani). “Sedekah itu dapat menghapus dosa sebagaimana air itu memadamkan api“ (HR At-Tirmidzi). Apalagi di bulan Romadhon nilainya 70 X lipat.

“Dan barang siapa melakukan amal kebaikan di dalamnya (Romadhon), maka pahalanya seperti melakukan 70 kebaikan dibanding bulan lainnya” (HR Ibnu Huzaimah).

“Seutama-utama shadaqah adalah shadaqah di bulan Ramadhan” (HR At-Turmudzi). Jangan pernah remehkan sekecil apapun amal jariyah ini, walau serupiah, walau hanya doa, sahabatku.

Marilah sama2 kita sedekahkan Alfatihah kepada beliau..semoga ditempatkan dalam golongan orang beriman. amin.. Al-fatihah

Sumber: http://www.islamikmedia.com