“Kau Dah Darjah 2 Tak Reti Eja Lagi Memang Mampuslah,” Mak Sepak Anak Kerana Salah Eja ‘Kiblat’

TAK MINTA DILAHIRKAN

Sedang solat di RnR tadi, jujur saya katakan saya sedikit terganggu dgn adegan ibu dan anak2 di hadapan saya. Memang tidak khusyuklah senang kata. Jelas sekali perbualan ibu dan anak2 tersebut krn suara mrk bukan main kuat.

Si kakak minta si adik mengeja perkataan kiblat yg tertera di siling atas. Tergagap si adik mengeja dgn beberapa kali salah eja. Si ibu yg sambil betulkan tudung menyepak si adik yg salah eja. Cubaan kali kedua ketiga juga salah, maka beberapa kali lah si ibu itu menyepak anaknya sambil berkata :

“Kau ni eja kiblat pun tak reti ke?”

Si kakak yg saya rasa mungkin darjah 4 menambah ejekan:

“kau dah darjah 2 tak reti eja lagi memang mampuslah.”

Saya kira si ibu dan ayahnya mungkin bercerai apabila dia ada menyebut yg “lepas ni ibu tak mahu jaga kau,kau duduklah dgn ayah, baru kau tau”

REFLEKSI

Usai solat terus terefleksi hubungan saya dgn anak yg banyak khilafnya. Bahawa anak-anak takkan terlahir tanpa kehendak dan persetubuhan ibu ayahnya. Tak jumpa sperma dan ovum tak terkeluarlah anak berketul-ketul itu. Anak-anak tak minta dilahirkan. Yg ada ibu ayah yg teringin beranak atau yg tak ingin tapi terbabas beranak.

Sepatutnya , takut nak beranak atau beranak lagi bukan sebab takut miskin sahaja. Bukan takut tak mampu nak bela shj. Bukan serik nak hadap sakit bersalin.Tapi lebih kepada takut tak mampu mendidik,memberi teladan yg baik dan memberikan nafkah batin berupa kasih sayang dan kecintaan.

CUKUPLAH

Bila nak beranak atau beranak lagi,tolong pandang kiri kanan,atas bawah dan luar dalam diri sendiri dan pasangan. Terutama sekali si ayahnya kerana dialah ketua keluarga. Kalau agama pun jauh panggang dari api, tak boleh langsung nak harap jadi teladan, mulut puaka penuh makian, tak boleh sabar dan baran shj kerja,eloklah di’kasi’kan dahulu peranakan.

Cukuplah hidup berdua laki bini. Cukuplah hanya seorang anak yg sedang jadi mangsa ibu ayah yg gagal mendidik. Cukuplah setakat berapa ketul yg ada.Janganlah lagi ditambah. Betulkanlah diri sendiri dahulu biar makan tahun sekalipun.

Kasihan anak2 yg asalnya tak minta dilahirkan akhirnya terpaksa menempa hidup yg hodoh di dunia ini.Eloklah shj dibiar beriang ria di luh mahfuz itu. Andailah anak2 boleh memilih ibu bapanya, boleh jadi mrk tidak akan memilih beribu bapakan seperti kita.😢

Anyway,tak berdosa tak beranak. Tak berdosa juga tak beranak ramai. Yg berdosanya adalah beranak-anak tapi menzalimi hak zahir batin anak-anak yg tidak berdosa itu.

Saya?Cukuplah apa yg ada. Lebih dari cukup sebenarnya.

Sumber: FB Nurul Izzah Zainol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *