Ini Teguran Pedas Chef Wan Buatkan Orang FELDA Tidak Senang Duduk

Mesti ramai yang sudah tahu bahawa tukang masak terkenal, Chef Wan telah dinobatkan sebagai Ikon Anak Felda dan tidak sampai 24 jam dilantik, dia telah mendatangkan kemarahan peneroka apabila melontarkan pelbagai teguran pedas termasuk mengatakan golongan peneroka Felda yang beranak pinak seperti kucing.

Chef Wan juga meluahkan rasa muaknya dengan orang Melayu yang malas untuk memajukan tanah Felda dan hanya duduk mengharapkan bantuan dari kerajaan katanya.

Beliau membandingkan tanah-tanah pertanian di luar negara yang dibangunkan dengan baik.

“Di sini (Malaysia) orang-orang Felda kita walaupun tak semua sibuk di kedai kopi menyalahkan kerajaan menunggu bantuan. Esok dapat bantuan lain pula ceritanya.

“Ada subsidi baja pun di jual. Dapat duit lebih gatal boleh kahwin dua tiga bini lagi dan beranak anak macam kucing,” katanya sambil mendakwa keadaan itu disaksikannya kerana pernah membesar sebagai anak peneroka.

Dalam pada itu, Chef Wan berkata dia mengharapkan anak-anak Felda supaya mengambil iktibar dari perjalanan hidupnya yang penuh mencabar sehingga menjadikannya kini insan yang berjaya.

Pada masa sama, Chef Wan juga membidas peneroka yang disifatkannya sebagai ‘ulat sampah’ kerana meninggalkan majlis ketika Dr Mahathir berucap pada perasmian Hari Felda di Rompin semalam.

“Tetapi percayalah, esok ulat-ulat sampah ini juga yang akan mengerumuni dedak-dedak yang diberikan balik untuk membantu orang-orang Felda,” katanya.

View this post on Instagram

Lain yang di cakap lain pula yg di salah tafsir kan. Mustahil semua orang Felda pemalas! Bila saya berkata cerita yg benar ini ada pada segelintir Manusia jenis pemalas ini di dalam Felda memang ujud pun! Bab dapat rezeki lebih bantuan kerajaan ini zaman saya muda di Felda lagi ada yg curi jual baja mau pun kawin isteri lebih dari kemampuan masing2 dan beranak banyak mcm kucing dan menyusahkan keluarga sendiri yg tak di urus dgn baik! Tak kan terang mau di suluh lagi? Cerita ini memang benar banyak berlaku pun! Macam mana kerajaan boleh membantu orang2 jenis begini pun jika sikap masing2 tak boleh di ubah? Lambak lah duit satu Lori kelapa sawit tu pun mereka akan joli sekelip mata! Tak payah la nak menunjung jari balik kepada saya konon menyatakan perkara yg benar. Before we can make changes to improve our life we must first accept and address our weakness! Tak semua manusia di luar itu sebodoh manusia2 ini pun that cant even read between the lines apa yg saya mahu perkatakan. Jika bodoh pun tak perlu bersikap sombong dan salah tafsir kan yg bukan2 lalu di sebar kan sebagai bahan fitnah! Anyway better not waste my good and positive energy with all this fools! This group of people will only want to hear what suits them anyway. They can never digest the truth instead memutar belit cerita dan di viral kan balik supaya pengikut2 mantan mereka boleh bersekongkong dgn perbuatan jahat mereka seumpama Batu Api sikap masing2 pun. Haters will always be haters. Ya Allah sangat beruntung hati kita tidak mcm mereka2 ini di atas dunia ini. Bila saya baca headline dia pun saya gelak. Nak bodoh kan kita tetapi kena balik pada diri sendiri balik masing2 pun.

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Sumber: Oh! Media