Ibu Bapa Patut Tahu Inilah Sebab Kenapa Bayi Kena Penyakit Kuning Selepas Bersalin..

Masalah penyakit kuning di kalangan bayi baru lahir adalah fenomena yang kerap berlaku. Jika ditanya, ramai ibu menyatakan anak mereka kuning ketika minggu pertama selepas kelahiran.

Tidak kurang pula rawatan tradisional atau alternatif yang digunakan seperti susu kambing, menjemur di pagi hari serta mandi menggunakan ubat tabib Cina. Apakah penyakit kuning dan bagaimana ia berlaku?

Penyakit kuning, atau jaundis, sebenarnya bukan satu penyakit. Ia berlaku akibat sel darah merah yang pecah. Lebih banyak sel darah merah yang pecah, lebih tinggi kadar jaundis. Bayi terbabit mempunyai najis berwarna kuning dan air kencing jernih.

Terdapat beberapa keadaan di mana sel darah merah pecah pada kadar lebih tinggi seperti:

1. Pendarahan di bawah kulit kepala iaitu ‘subaponeurotic haemorrhage’

2. Darah bayi yang pekat. Ini biasanya berlaku pada bayi dilahirkan ibu yang mengalami masalah

3. Kencing manis

4. Jangkitan kuman

Jenis darah yang berbeza antara ibu dan anak. Biasanya risiko lebih tinggi sekiranya salah seorang mempunyai darah jenis O. Dalam keadaan sebegini, jaundis mungkin bermula dalam 24 jam pertama selepas lahir dan tahapnya mungkin melebihi 340 micromol atau liter.

Mengenali Jaundis : Bayi jaundis boleh dikenali dengan warna kulitnya yang kuning. Ia biasanya bermula dari muka dan turun ke perut dan kemudiannya ke kaki. Untuk mengenal pasti sama ada bayi anda mengalami jaundis, tekan pada kulitnya untuk beberapa saat dan kemudian lepaskan. Sekiranya jaundis, kulit di bahagian yang ditekan akan kelihatan kuning.

Sekiranya jaundis itu fisiologikal atau berpunca daripada salah satu sebab di atas, air kencing jadi jernih manakala najis pula kuning.

Rawatan Jaundis : Doktor biasanya akan mengambil darah untuk mengenal pasti tahap dan jenis jaundis. Sekiranya perlu, bayi akan diletak di bawah lampu fototerapi. Ini akan membantu mengurangkan tahap jaundis.

Ketika menjalani rawatan fototerapi, baju dan seluar akan ditanggalkan dan mata akan ditutup dengan cermin mata khas untuk mengelakkan kerosakan pada retina. Bayi juga perlu diberi susu dengan lebih kerap dan banyak untuk mengelakkan daripada dehidrasi.

Sekiranya tahap jaundis terlalu tinggi, doktor mungkin perlu melakukan pertukaran darah.

Rawatan tradisional? : Rawatan menggunakan susu kambing atau ubat mandian tidak mempunyai bukti saintifik mengenai keberkesanannya, manakala menjemur pula kurang efektif kerana ia bergantung pada cuaca.

Pendedahan pada matahari terlalu lama boleh menyebabkan kulit menggelupas. Pendedahan pada cahaya matahari juga akan membuatkan kulit menjadi gelap. Kuning tidak kelihatan tapi tidak bermakna ia tidak ada lagi.

Mohon Jangan Suka-Suka Rawat Sendiri Bayi Kuning. Kata Doktor Ia Berpotensi Memudaratkan Anak Kalau Tak Rujuk Di Hospital!

Majoriti bayi baru lahir mesti akan kena jaundis atau kuning. Info ini wajib diketahui oleh semua yang bakal bergelar ibu ayah. Ia sebagai persediaan dan tahu apa patut dilakukan dan apa yang tak patut dibuat untuk merawat bayi yang kena jaundis.

Sebaiknya bawa bayi yang kena jaundis ke klinik kesihatan atau hospital untuk pemeriksaan rapi dan rawatan lanjut mengikut tahap bacaan jaundis mereka.

Baca penerangan Dr Amirul Amzar seperti dikongsi dalam laman facebook Medical Mythbusters Malaysia kenapa ibu ayah tak perlu jemur bayi, mandikan dengan mandian herba, bagi minum susu kambing dan sebagainya lagi rawatan alternatif untuk turunkan kuning anak.

BAYI SAYA KUNING!

Bayi yang baru lahir kebiasaannya akan mengalami kuning atau juga dikenali sebagai “jaundice”. Kebanyakan masa, ianya boleh pulih dengan sendiri tanpa apa-apa intervensi. Tetapi, ada bayi yang mengalami kuning yang teruk hingga perlu rawatan hospital.

Adakah masyarakat tahu apa punca kuning?

Kuning atau “jaundice” adalah disebabkan oleh kehadiran pigmen BILIRUBIN yang berlebihan dalam darah. Pigmen ini akan mendap di kulit dan memberikan warna kekuningan pada bayi. Pigmen ini adalah hasil pemecahan sel darah merah bayi.

Kenapa sel darah merah bayi pecah?

Sel darah merah bayi hanya sesuai untuk kegunaan dalam alam rahim. Apabila lahir, penukaran sel darah merah perlu berlaku bagi memastikan cukup oksigen dibawa oleh sel-sel darah merah itu. Penukaran ini melibatkan pemecahan sel darah merah bayi tersebut. Ia dipanggil HEMOLYSIS. Apabila ini berlaku, hasil pecahan sel darah merah itu menghasilkan bilirubin. Bilirubin yang banyak dalam darah akan menyebabkan kuning. Proses ini akan berterusan mencapai kemuncak pada hari kelima bayi dan semakin berkurang selepas itu. Kesannya, kuning juga akan turun sendiri.

Namun, kenapa sesetengah bayi kuningnya tinggi hingga perlu intervensi?

Perlu difahami, badan bayi menyingkirkan sendiri pigmen bilirubin yang berlebihan. Proses ini melibatkan metabolisma pigmen ini di HATI, dan seterusnya penyingkiran melalui berak dan kencing. Jika proses ini difahami, mudah lah kita faham apa risiko bayi mendapat kuning yang tinggi.

Secara mudah kita bahagikan penyebab kuning tinggi kepada 3.

1. Penghasilan pigmen bilirubin berlebihan dari biasa

Ini boleh disebabkan oleh pemecahan sel darah merah bayi yang keterlaluan. Kes ini kebiasaannya berlaku dalam ibu berdarah O, ibu berdarah jenis rhesus negatif, bayi menghidapi G6PD (sejenis masalah kekurangan enzim dalam sel darah merah) atau jangkitan yang membuat sel darah merah bayi pecah terlalu banyak.

2. Kegagalan hati memproses pigmen bilirubin dan mengeluarkan ke air kencing dan najis

Hati bayi tidak sematang hati orang besar. Jika ibu mengambil suplemen atau jamu, ia akan pergi melalui susu ibu ke hati bayi, seterusnya menyebabkan hati bayi bengkak. Ini mengurangkan fungsi hati dan menyebabkan kuning susah disingkirkan. Apatah lagi kalau bayi diberi terus ubat-ubatan atau suplemen secara terus tanpa konsultasi doktor. Masalah kongenital seperti biliary atresia atau choledocal cyst (masalah pembentukan salur hati tidak sempurna) juga akan menyebabkan pigmen bilirubin tidak boleh disingkirkan lantas menyebabkan kuning.

3. Bayi kurang berak dan kencing.

Kuning disingkirkan melalui berak dan kencing setelah bilirubin dimetabolisma oleh hati. Jika bayi kurang disusukan, mereka akan kurang berak dan kencing lantas melambat proses bilirubin disingkirkan.

Oleh itu, jika bayi anda kuning, teruskan penyusuan dengan kerap (1-2jam sekali) dan JANGAN BAGI APA-APA suplemen, jamu atau ubat tanpa nasihat doktor. Mandian herba juga TIDAK BERKESAN menurunkan kuning kerana ia tidak langsung membantu proses yang diterangkan di atas.

Kalau kuning tinggi sangat bahaya ke?

Bahaya! Pigmen bilirubin yang tinggi akan pergi menembusi selaput otak bayi yang tidak matang lantas menyebabkan keradangan pada otak dan saraf tunjang. Ini akan menyebabkan bayi berpotensi TERENCAT AKAL kelak dan juga PEKAK! Sebab itu kuning ini perlu dirawat dengan betul.

Apa rawatan yang betul untuk kuning ni?

Teruskan penyusuan, pastikan bayi mendapat hidrasi dari susu yang mencukupi bagi membantu penyingkiran pigmen bilirubin melalui air kencing dan najis. Jika kuning dikesan terlalu tinggi, rawatan fototerapi boleh membantu. Fototerapi menggunakan sinar ultraviolet bagi menukarkan pigmen bilirubin yang termendap di kulit bagi menjadi sebatian yang larut air dan mudah disingkirkan melalui kencing dan berak. Pendek kata, fototerapi memudahkan tugas hati dalam metabolisma bilirubin.

Jika kuning terlampau tinggi, penukaran darah (exchange transfusion) akan dilakukan bagi memastikan pigmen bilirubin tidak mencacatkan otak dan pendengaran bayi.

Kenapa kuning bayi saya lama sangat?

Kuning berpanjangan boleh disebabkan banyak perkara. Jangkitan kuman, kurang penyusuan, masalah tiroid, masalah hati, masalah usus dan juga boleh jadi sesuatu perkara yang normal sahaja. Apabila bayi anda didapati menghadapi masalah kuning berpanjangan, klinik kesihatan akan merujuk bayi anda ke hospital bagi memastikan tiada masalah-masalah yang disebut di atas. Penyiasatan akan dilakukan. Jika semua siasatan normal, jangan risau, teruskan penyusuan, kuning akan turun. Pihak hospital akan membuat pemerhatian sehinggalah kuning turun.

Jadi, perlukah serbuk mutiara, sengkuang cina, mandian herba dan sebagainya untuk menurunkan kuning?

Sudah tentu tidak. Bukan sahaja ianya satu pembaziran malah ia berpotensi memudharatkan bayi kesayangan anda. Rujuklah pada yang ahli, bukan penjual produk yang berpaksikan keuntungan semata-mata.

Sumber: Facebook Medical Mythbusters Malaysia