Himpunan ICERD Aman, Kerajaan Ucap Terima Kasih

SHAH ALAM –  Kerajaan mengucapkan terima kasih kepada penganjur dan peserta Himpunan ICERD kerana berhimpun secara aman.

Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin berkata, perhimpunan kesyukuran di atas keputusan kerajaan membatalkan ratifikasi ICERD berlangsung dalam suasana aman tanpa sebarang insiden tidak diingini.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak penganjur dan peserta perhimpunan kerana berhimpun secara aman dan memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pihak berkuasa sepanjang perhimpunan diadakan.

“Saya juga mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan semua agensi kerajaan yang terlibat dalam mengawal keselamatan dan ketenteraman awam sepanjang perhimpunan ini berlangsung,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Muhyiddin berkata, beliau juga berpuas hati dengan pendekatan yang diambil polis dalam memudahcara perhimpunan ini mengikut peruntukan Akta Perhimpunan Aman 2012.

“Selaras dengan semangat Malaysia Baharu, saya ingin mengulangi pendirian kerajaan untuk sentiasa menghormati hak rakyat untuk bersuara dan berhimpun secara aman selagi mana hak ini diamalkan menurut peruntukan undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Sumber: Sinar Harian