“Bila Anak Orang Lambat Membaca Memang Nak Kena Banding Dengan Anak Sendiri Eh?”

Bila bersembang dengan mak ayah lain, jangan bandingkan bab anak orang lambat membaca dengan anak kita. Nanti ada yang teguris dalam, kita bukan tahu.

Lagi pun, setiap anak ada kelebihannya sendiri. Kadang bukan tak pandai cuma lambat sikit.

Tapi kalau nak bagi orang yang suka ”cakap-cakap” pasal anak lambat membaca ni, bagi dia baca perkongsian saudara Firdaus Shakirin ni. In shaa Allah, orang tu akan sedar sendiri.

Bila Anak Orang Lambat Membaca

“Anak Su dah boleh membaca ke belum?”

Belum lagi… baru sikit-sikit, baru kenal-kenal huruf.

“Ye ker? Puteri dah pandai membaca dah, cakap dalam English pun dah boleh.”

Aaaa… baguslah.

“Anak Su sama umur dengan Puteri kan, kenapa anak Su lambat bleh membaca?”

Hallluuuuu puuuuliiiss….!!!

Anak orang lambat membaca, anak orang lambat mengira, anak orang lambat bercakap, anak orang lambat berjalan, anak orang lambat merangkak, semua nak compared dengan anak sendiri eh?

Anak kita advance dari anak orang, one step ahead of anak orang lain, terus diagung-agungkan. Terus dijadikan satu penanda aras yang setiap anak itu kena capai macam mana yang anak kita capai.

Perkembangan, tahap kebolehan dan kemampuan berfikir setiap anak itu berlainan, kita sesama adik beradik kita pun lain-lain kebolehan dan kemampuannya, apatah lagi anak kita dengan anak orang lain.

Jaga Hati Orang, Jangan Sampai Tersasul

Bukan tak boleh buat perbandingan, cumanya kata-kata kita tu boleh menyebabkan ibu bapanya terasa, kata-kata kita tu menyakitkan hati ibubapa nya. Ibubapa mana nak anak dia lambat membaca, mengira dan sebagainya? Semua ibubapa nak anak dia sama macam anak orang lain.

Kita rasa macam tak ada apa-apa, biasa ja percakapan kita, walhal ‘makan dalam’ bagi ibubapa yang mendengar especially si ibunya… 9 bulan 10 ari dia mengandung, then bila dah lahir, anaknya pulak dibanding-bandingkan.

Ubah cara kita bertanya tu… bagi harapan, dan doakan anak tu. “Lama-lama nanti boleh la tu, lama-lama nanti, dia pandai la tu, InsyaAllah” and stop judge anak orang lain dengan pencapaian anak sendiri.

Anak awak, anak awak… anak dia, anak dia.

Perangai-perangai kuno yang tak bertamadun tu, tinggal-tinggalkan la. Mungkin hari ini dia lambat membaca, lambat mengira, tapi once dia dah boleh, dia yang selalu score dalam exam, dia yang selalu dapat no 1. Anak kita yang cepat membaca tu pulak, dapat biasa-biasa ja.

Masa tu, kita pulak yang nak meroyan, kita pulak yang nak meletakkan tekanan kepada anak kita.

“Puteri, ko tengok anak makcik Su ko tu, si Aleesya… dulu dia lambat membaca dari ko, tapi kenapa sekarang dia yang selalu dapat no 1 dalam kelas?”

Berlapang dada lah dengan setiap perkembangan anak-anak yang ada disekeliling kita tak kisah lah anak ipar ke, anak kawan-kawan ke, anak rakan sepejabat ke atau anak sapa-sapa pun dan tak payah rasa nak membanggakan sesuatu yang belum pasti lagi apa hasilnya kelak bila dia besar nanti.

Sumber: Mingguan Wanita