12 Kegunaan Vicks VapoRub Yang Tidak Dijangka Tetapi Amat Berguna

Vicks VapoRub adalah ubat sejuk yang biasa digunakan. Ramuan utama – camphor, mentol, dan kayu putih – membantu meredakan batuk dan kesesakan hidung. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya faedah produk tersebut.

Tahukah anda sebenarnya boleh menggunakan Vicks tersebut untuk perkara lain juga? Berikut adalah senarai yang kegunaan/fungsi lain Vicks VapoRub:

12. Berfungsi sebagai penghalau serangga

Cuba gunakan balang Vicks VapoRub terbuka untuk menghalau nyamuk, lalat, dan serangga lain. Ia sempurna apabila anda tiba-tiba kehabisan penghalau serangga atau anda telah meninggalkannya di rumah.

11. Melegakan sakit kepala

Menthol, salah satu ramuan utama Vicks VapoRub, ia membantu menurunkan tekanan darah di kepala anda dan, sebagai akibatnya, melegakan kesakitan. Hanya sapu sedikit di dahi anda.

10. Menjaga kaki anda dengan baik

Sebelum tidur, sapukan Vicks pada tumit anda, terutamanya di kawasan retak dan kering, dan sarungkan stoking anda. Pastikan anda menggunakan stoking lama kerana pada keesokan harinya mereka akan mempunyai bau menthol yang kuat. Di pagi hari, basuh kaki anda dengan air sejuk, gunakan batu apung untuk menggosok kulit mati, dan kemudian gunakan produk penjagaan kaki biasa anda. Sentiasa berbuat demikian setiap malam, dan tidak lama lagi anda akan melihat beberapa hasil yang ketara.

9. Menghalang haiwan kesayangan anda daripada membuat ‘hal’

Perkara-perkara begini sentiasa akan berlaku, dan jika anda tidak mahu haiwan peliharaan anda kencing di dalam rumah anda, tinggalkan beberapa Vicks di tempat-tempat di mana insiden itu berlaku dengan kerap. Doktor haiwan mengatakan bahawa kedua-dua anjing dan kucing tidak dapat menahan bau Vicks, jadi kaedah ini pasti akan berfungsi.

8. Menghentikan kucing anda daripada merosakkan perabot anda

Jika kucing anda suka mencakar segala-galanya seperti pintu atau langsir baru, cuba meninggalkan beberapa VapoRub di sana. Rakan kecil berbulu anda akan belajar ‘pelajaran’ mereka dan akan berhenti merosakkan perabot anda.

7. Mengurangkan tanda regangan

Gosokkan Vicks VapoRub pada tanda regangan anda, dan dalam masa 2 minggu anda akan melihat bahawa mereka secara beransur-ansur menjadi kurang kelihatan.

6. Merawat kulat kuku jari kaki

Sekiranya anda mengalami kulat kuku jari kaki, cuba gunakan Vicks pada kuku yang terjejas setiap malam dan kemudian sarungkan stoking anda. Keesokan harinya, basuh kaki anda dan kuku sebanyak mungkin. Ulangi setiap malam sehingga kuku anda pulih sepenuhnya.

5. Membantu menghilangkan lebam

Perlahan-lahan gosok Vicks VapoRub pada lebam anda, dan amati proses penyembuhan. Salap akan mengurangkan semua bengkak, dan lebam itu sendiri akan hilang lebih cepat.

4. Melegakan sakit telinga

Berikut adalah satu cara mudah untuk melegakan sakit telinga: letakkan bola kapas kecil dengan Vicks VapoRub di telinga anda, dan tinggalkannya selama beberapa jam sehingga anda melihat doktor anda. Ingat: walaupun kaedah ini membantu melegakan sakit telinga, ia tidak menyembuhkan jangkitan itu sendiri. Oleh itu, sangat penting untuk berunding dengan pakar kesihatan anda secepat mungkin.

3. Membawa hasil yang ketara di wajah anda

Sapukan lapisan nipis Vicks VapoRub ke kawasan bermasalah (jerawat, dll). Biarkannya semalaman, dan bersihkan wajah anda pada waktu pagi. Amalkan proses ini berterusan, dan anda akan melihat perubahan positif tidak lama lagi.

2. Melegakan otot dan sakit belakang

Terima kasih kepada bahan semula jadi, Vicks VapoRub membantu melegakan otot-otot yang tertekan. Sekiranya anda mengalami “siku tenis,” cuba mengurut Vicks di kawasan yang terjejas sehingga kesakitan itu hilang.

1. Membantu menghilangkan lemak perut

Campurkan satu sudu besar camphor tablet, satu sudu alkohol, satu sudu baking soda, dan separuh botol Vicks VapoRub sehingga ianya menjadi paste. Sebelum melakukan senaman fizikal, sapukan paste tersebut ke perut anda atau ke kawasan yang anda merancang untuk menghilangkan lemak, dan bungkus diri anda dengan bungkusan plastik. Apabila anda selesai senaman anda, bilas dengan banyak air.

Mempunyai kesan yang sama seperti krim pelangsingan yang mahal, aplikasi buatan sendiri, dilakukan 2-3 kali seminggu, boleh membuat perbezaan yang nyata.

Peringatan! : Vicks VapoRub mesti diuji pada kulit anda sebelum anda menggunakannya. Untuk melihat jika anda mempunyai reaksi alergi, letakkan Vicks di belakang tangan anda dan tunggu seketika. Sekiranya anda melihat pembakaran, kemerahan, atau sebarang gejala lain, jangan gunakannya sama sekali.

Sumber: Bukanaku